Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİYETİSYEN MERVE TEKE, RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Diyetisyen Merve Teke, Ramazan Bayramı'nda beslenmenin önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2025 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2025 10:18
Muhabir: Haber Merkezi
DİYETİSYEN MERVE TEKE, RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

DİSYETİSYEN MERVE TEKE

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle Ramazan Bayramı'nda beslenmenin nasıl olması gerektiği hakkında konuşacağız. Bir ay boyunca yaklaşık 14 saat oruç sonrasında bazen ağır, bazen hafif öğünler tüketildi. Bazen suyu yeteri kadar içtiniz, bazense hedefinize ulaşamadınız. Ve bir ay boyunca metabolizmanızın dengesi değişti. Bayramda ve sonrasında metabolizmayı düzenlemek, oruç ile dinlenmiş vücudu ağır ve dengesiz öğünlerle yormamak ve mide ve bağırsak problemleri yaşamamak için öncelikle bayramda nasıl besleneceğiniz çok önemli bir noktadır.

KAHVALTI NASIL OLMALI?

Öncelikle bayramın birinci günü yapacağınız ilk öğün olan kahvaltı öğünü başlangıç için çok önemlidir. Bu öğün genelde bir aydır yapılamayan kahvaltı öğününün acısını çıkarır nitelikte olabiliyor. Kahvaltı öğününüzde kızartma, hamur işleri, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri ve tatlılardan uzak durarak, yumurta, peynir, zeytin, çiğ sebzelerden oluşan daha sade ve sağlıklı ayrıca küçük porsiyonlarla geçirmeye çalışın. Küçük öğünler yapmayı seviyorsanız ve ihtiyaç hissediyorsanız, gün boyu ev dışında olma ihtimalinize karşı küçük öğünler yapabilmeniz için mutlaka badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarla oluşturabileceğiniz ara öğününüzü çantanızı atmayı unutmayın.

Veya arada tüketeceğiniz süt, yoğurt, ayran gibi bir protein kaynağı özellikle kan şekerini dengede tutup, uzun süre tok tutacağı için misafirlik sırasında tatlıya hayır demenizi kolaylaştıracaktır.

SU VE POSA TÜKETİMİ

Bir diğer önemli nokta bayramda tüketilen su ve posa miktarıdır. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanın en sağlıklı düzenleyici olan suyu bayram boyunca ihmal etmeyin. Günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

Posa miktarı yüksek olan tam buğday ekmeği, yeşillikler, kurubaklagil yemeklerini de öğünlerinizde yer vermeyi unutmayın. Ana öğünlerinizi geçiştirmeden 3 ana öğünü de yapmaya özen gösterin. Özellikle bayramda ana öğünler %80 sebze ağırlıklı olmalıdır.

Eğer et grubu tüketmek istiyorsanız da pişirme yöntemi olarak kızartmalardan uzak durarak ızgara veya haşlamayı tercih edebilirsiniz.

MEYVE TÜKETİMİ

Ramazan Bayramı boyunca, tatlı tüketmek kaçınılmazdır. Ancak, bu tatlıları aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin. Tatlı alternatifleri arasında meyveler yer alır. Yemek sonrasında, meyve salatası yaparak tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

ŞEKER TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN

Şeker tüketimini sınırlamak önemlidir çünkü fazla şeker tüketimi sağlık sorunlarına neden olur. Özellikle işlenmiş gıdalar ve içecekler yüksek oranda şeker içermektedir. Düzenli olarak fazla şeker tüketimi obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların riskini artırır. Ayrıca şeker tüketimi diş çürüklerine, cilt sorunlarına ve enerji düşüklüğüne de neden olur. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve kronik hastalıkların riskini azaltmak için, şeker tüketimini sınırlamak önemlidir. Bunun için, işlenmiş gıdalar ve tatlılar yerine doğal kaynaklı şekerler (meyve, bal gibi) tüketebilirsiniz. Ayrıca hazır içecekler yerine su veya bitki çayı tercih edebilirsiniz. Daha az şeker tüketerek, daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyebilir ve olası sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz.

Hepinize birlik ve beraberliğin daim olduğu, sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu bayramlar dilerim.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.