Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PAMUK; BİR HAYATIN ARDINDAN - GERÇEKLERİ UNUTMADAN

Zafer Partisi’nden Mehmet Pamuk, Sırrı Süreyya Önder’in ölümü üzerine açıklamalarda bulundu. Çözüm sürecinin terörü meşrulaştırdığını, siyasetin sorumluluğunu vurgularken, toplumsal gerilim ve siyasi etik konularına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2025 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2025 09:55
Muhabir: Haber Merkezi
PAMUK; BİR HAYATIN ARDINDAN - GERÇEKLERİ UNUTMADAN

BİR HAYATIN ARDINDAN – GERÇEKLERİ UNUTMADAN
Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve İş İnsanı Mehmet Pamuk’tan Sırrı Süreyya Önder’in Vefatı Üzerine Dikkat Çeken Açıklamalar

Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Pamuk Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pamuk, Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yakın geçmişine dair önemli uyarılarda bulundu. Pamuk, hem insanî hem de siyasi bir değerlendirme yaparak, "Gerçekleri unutursak, tekrar ederiz" dedi.

BAZI HAYATLAR VARDIR; YALNIZCA YAŞANMAKLA KALMAZ, AYNI ZAMANDA İZ BIRAKIR.
Mehmet Pamuk, Sırrı Süreyya Önder’in bu tanıma uyan bir figür olduğunu belirterek, “Oyuncuydu, yönetmendi, yazardı, siyasetçiydi… Belki de en çok ‘anlatıcı’ydı. Kendini öyle tanımlardı. Mizahla karışık hüzünlü diliyle toplumun sinir uçlarına dokunmayı iyi bilirdi,” dedi.

ANCAK BURADA ASIL VURGULANMASI GEREKEN, BİR SANATÇININ ARDINDAN METHİYELER DİZMEK DEĞİL, HATIRLANMASI GEREKEN SİYASİ SORUMLULUKLARDIR.
"Bu mesele bir edebiyatçının ya da sinemacının ardından konuşmak değil; bu milletin en acılı dönemlerinden biri olan ‘çözüm süreci’ denen karanlık döneme dair yüzleşme meselesidir" ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DAİR NET İFADELER
Mehmet Pamuk, açıklamasının devamında “çözüm süreci” dönemine dair net ifadeler kullandı:
“Türkiye Cumhuriyeti devleti bir dönem iyi niyetle, şehit cenazeleri gelmesin diye terör örgütü PKK’nın siyasi uzantılarıyla masaya oturdu. Sırrı Süreyya Önder de bu sürecin en görünür aktörlerinden biri oldu. Abdullah Öcalan’ın ‘manifestosu’nu Dolmabahçe’de kameralar önünde okuyan kişi olarak hatırlanacak.”

Pamuk, bu sürecin sonucunda silah bırakılmadığını, aksine şehirlerin cephaneliğe çevrildiğini ve hendek savaşlarıyla onlarca şehidin verildiğini hatırlattı.
“Sözümona barış adına yapılan bu süreç, aslında terörün meşrulaştırılması süreciydi. Olan bu millete oldu. Bunu unutmamalıyız,” dedi.

SURİYE'DEKİ YPG YAPILANMASINA DİKKAT
Suriye’deki YPG yapılanmasına da dikkat çeken Pamuk, şunları söyledi:
“YPG, PKK’nın Suriye koludur. Batı basını bu yapıyı özgürlük savaşçısı gibi gösterdi, fakat Türkiye bu yapının terör bağlantısını en başından beri anlatmaya çalıştı. Sırrı Süreyya Önder ve benzeri figürler ise bu yapılarla ideolojik bağlarını asla koparmadılar.”

Pamuk, bebek katili Abdullah Öcalan'a "Sayın", "Beyefendi" ya da "Lider" gibi yakıştırmalar yapan her kim olursa olsun, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı. “Ben böyle kişileri karşı taraf olarak görürüm” dedi.

DEM PARTİ VE ZİHNİYET SÜREKLİLİĞİ
Pamuk, bugün DEM Parti adıyla faaliyet gösteren yapının, aslında HDP, BDP, DTP çizgisinin bir devamı olduğunu söyledi.
“İsim değişiyor, ama zihniyet değişmiyor. Anayasayı zorlayan, terörle arasına mesafe koyamayan bu çizgi, her defasında başka bir yüzle karşımıza çıkıyor. Sırrı Süreyya Önder de zaman zaman bu yapının en sempatik yüzü olarak vitrine konuldu,” diyen Pamuk, bu vitrinlerin halkın hafızasını yumuşatmak için kullanıldığını ifade etti.

GERÇEKLERLE KONUŞMAK
Mehmet Pamuk, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bir insanın ardından elbette vicdanla konuşmalıyız. Niyetimiz, cenazelerin üzerinden siyaset yapmak değildir. Ancak geçmişi unutarak, geleceği inşa edemeyiz. Öcalan’la yapılan görüşmeleri, hendekleri, bombaları, şehitleri unutmamalıyız. Bu yüzden, ne nefretle ne de romantizmle konuşuyoruz; gerçeklerle konuşuyoruz.”

TOPLUMSAL GERİLİMİN YANSIMALARI
Pamuk, açıklamasının sonunda son günlerde gündemi sarsan cenazede yaşanan saldırıya da değinerek, bu olayın bireysel değil, toplumsal bir sinyal olduğuna dikkat çekti.
“İki çocuğunu katletmiş, psikolojik sorunları olduğu belirtilen bir kişinin böyle bir saldırıya kalkışması, yalnızca bireysel bir taşkınlık olarak görülemez. Bu, artan toplumsal gerilimin tehlikeli bir dışavurumudur,” dedi.

SİYASETİN SORUMLULUĞU
Mehmet Pamuk, bu olayın ardından siyasi partilere de sorumluluk düştüğünü belirtti:
“Partiler üyelik süreçlerini ciddiyetle yürütmeli; toplumda karşılığı olan, sorumluluk taşıyan bireyleri seçmelidir. Cenazeler gibi kutsal mekânlarda yapılan her türlü saldırı, ortak değerlerimize ihanettir.”

Zafer Partisi olarak şiddetin her türlüsünü reddettiklerini vurgulayan Pamuk, “Siyaset, ancak ahlaki bir zemin üzerinde yapılırsa topluma huzur getirir. Tüm siyasi aktörler, toplumu kutuplaştıracak dil ve tutumdan uzak durmalı, ortak bir sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir,” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.